Saturday, 27 Apr 2024

Temperówki do czekolady. Na czym polega proces temperowania czekolady.

Czekolada jest przysmakiem, którego każdy z nas bez wątpienia choćby od czasu do czasu skosztuje, niezależnie od wieku czy też preferencji kulinarnych. Jest to o tyle łatwiejsze, że obecnie na półkach sklepowych znaleźć można te smakołyki w niewyobrażalnej wręcz palecie smaków, włączając w to produkty z dodatkami owoców, rozpalające podniebienie tabliczki wzbogacone o sproszkowaną papryczkę chili, czy też produkty bazowane na popularnych obecnie ciasteczkach. Wszystkie one są prawdziwie przepyszne, jednakże należy mieć świadomość, że aby czekolada rozpływała się w ustach, miała odpowiedni połysk i konsystencję, a także roztaczała tak przyjemną dla nozdrzy woń, musi ona zostać poddana procesowi temperowania. Na czym on polega?

W telegraficznym skrócie powiedzieć można, iż temperowanie czekolady (zwane także po angielsku tempering), to procedura przemysłowa podczas której masę czekoladową podgrzewa się i schładza do ściśle określonych temperatur, co z kolei znacznie usprawnia przebieg procesu krystalizowania się masła kakaowego zawartego w czekoladzie. Aby procedura ta przebiegała możliwie jak najefektowniej, innowacyjne zakłady produkcyjne wykorzystują specjalistyczne temperówki do czekolady, które to powierzone im zadania mogą wykonywać nawet przy 10 % poziomie napełnienia, co jest wartością niemalże nieosiągalną w przypadku urządzeń tradycyjnych. Co więcej, nowoczesne rozwiązania technologiczne pozwalają nie tylko na oszczędności na zużywanej energii, co jest szczególnie istotne w przypadku dużych zakładów produkcyjnych, ale także – umożliwiają utrzymanie wydajności temperowania na poziomie od tysiąca do aż czterech tysięcy kilogramów czekolady na godzinę!

Na ogromną pochwałę zasługuje także fakt, iż obecnie dostępne na rynku temperówki pracować mogą w sposób całkowicie niemalże bezobsługowy. Wymagają one jedynie wstępnego ustawienia parametrów z poziomu zewnętrznego panelu, po czym mogą one pracować w sposób nieprzerwany przez wiele kolejnych godzin, zapewniając temperowanie czekolady ze stałą, satysfakcjonującą z punktu widzenia konsumenta wydajnością. Oczywiście niekiedy konieczne może okazać się w ich przypadku przeprowadzenie prac konserwacyjnych czy też wymiana niektórych podzespołów, jednakże w dalszym ciągu jest to o wiele mniejsze zaangażowanie czynnika ludzkiego niż miało to miejsce w przypadku maszyn standardowych, które to do właściwej pracy wymagały stałego nadzoru kilku osób. Teraz wykwalifikowani pracownicy mogą zostać przesunięci na inne stanowiska i wykonywać zadania, z którymi obecnie dostępne urządzenia przemysłowe nie są w stanie sobie prawidłowo poradzić.

Temperowanie jest niezwykle istotnym procesem w produkcji czekolady – to właśnie dzięki niemu jest ona tak wyjątkowa, łamie się z tak przyjemnym trzaskiem oraz smakuje tak wybornie. Bardzo cieszy nas, że obecnie za procedurę tę odpowiadają niemal nieomylne maszyny, dzięki którym każda tabliczka trafiająca do sklepu cechuje się ponadprzeciętną wręcz jakością i z pewnością nie rozczaruje konsumenta, który podejmie decyzję o jej nabyciu!